Yucky mity i tasty fakty na temat brytyjskiej kuchni! Delicious!
Hello! Look who it is!
Ogromnie cieszymy się, że zechcieliście wrócić do nas i zapoznać się z nowym wpisem, który jest naprawdę ciekawy (zresztą jak każdy!). Zanim jednak zaczniemy, przygotujcie sobie coś do picia i chrupania, bo dzisiejszy temat to coś, co kochają wszyscy, czyli FOOD.
Wiemy, że brytyjska kuchnia od wielu lat stanowi ośrodek żartów i kpin… smutno nam z tego powodu, dlatego dzisiaj postaramy się ją dla Was odczarować i pokazać, że naprawdę watro jej posmakować. Co więcej, część dań można przygotować u siebie w domu, bez pokonywania setek kilometrów. Chociaż, jako miłośnicy brytyjskiej kultury i wspaniałego języka angielskiego, naszym celem powinno być odwiedzenie tego pięknego kraju, by w pełni się w nim zakochać.
To może kuchnia od kuchni…
Tak naprawdę to historia Wielkiej Brytanii, a dokładnie wojenne racjonowanie pożywienia, industrializacja oraz zwiększona dominacja gigantycznych supermarketów wpłynęły na to, że brytyjskie jedzenie jest postrzegane jako „niesmaczne” i „słabej jakości”. Często zarzuca się, że dania naszych wyspiarzy są nieprzyprawione, nudne i bez wyobraźni. Czy tak jest rzeczywiście? Rzućmy okiem na kilka mitów oraz faktów o brytyjskiej kuchni.
I. Mit: Brytyjska kuchnia to tylko fish and chips, pieczona wołowina, herbata, ziemniaki i pory
Fakt: Choć powyższe dania i produkty są niezwykle popularne, to brytyjska kuchnia oferuje o wiele więcej – od klasycznych, tradycyjnych dań z wieloletnią historią po potrawy inspirowane kuchniami świata.
Czy wiecie, że indyjskie danie tikka masala z kurczaka jest uważane za trzecią narodową potrawę Anglii? Menu brytyjskich potraw obejmuje również wspaniałe puddingi, wypieki, chleb, zupy i gulasze. To właśnie Wielka Brytania wynalazła tak uwielbiany na całym świecie sandwich! Co więcej, jedni z najlepszych kucharzy pochodzą właśnie z Wielkiej Brytani – Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Nigella Lawson – to nazwiska znane praktycznie każdemu z nas.
II. Mit: Brytyjczycy jedzą tylko gotowe jedzenie lub korzystają jedynie z półproduktów
Fakt: W Wielkiej Brytanii, jak w każdym kraju tempo życia wzrasta, więc ludzie bardzo chętnie wykorzystują półprodukty lub gotowe dania, aby usprawnić swoje funkcjonowanie na co dzień. Jednakże kuchnia brytyjska nie opiera się tylko na nich, wręcz przeciwnie. Dzięki wyspowemu klimatowi tego kraju niezwykle dobrze uprawia się tam rośliny i hoduje zwierzynę. To właśnie Wielka Brytania słynie z wysokiej jakości mięs, serów, owoców, warzyw, produktów mlecznych, świeżych ryb i wypieków. Nie jest to żywność spalona gorącym słońcem, a zaopiekowana wilgotnym powietrzem. Te naturalnie pozyskane produkty bardzo często pojawiają się na talerzach Brytyjczyków – nie tylko od święta.
III. Mit 3: Brytyjczycy wszystko jedzą z dodatkiem ziemniaków
Fakt: Ziemniaki są popularne w brytyjskiej kuchni, ale nie są jedynym składnikiem. Brytyjczycy korzystają również z warzyw, mięsa, ryb, owoców i innych składników, tworząc zróżnicowane dania. Tak, jak wcześniej opisywaliśmy, uwielbiają oni świeże produkty, pochodzące z lokalnych upraw i pastwisk – w rzeczywistości różnorodność „brytyjskich” warzyw jest bardzo bogata.
Dodatkowo ku zdziwieniu tym, którzy sądzą, że w Wielkiej Brytanii jada się jedynie smażone potrawy, powiemy, że Brytyjczycy coraz częściej spożywają warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
IV. Mit: Brytyjskie jedzenie jest nudne i pozbawione smaku
Fakt: Brytyjska kuchnia zyskała na różnorodności i smaku dzięki wpływom kuchni innych narodów. Dzisiaj kucharze w Wielkiej Brytanii eksperymentują z różnymi smakami, przyprawami i technikami kulinarnymi, tworząc oryginalne i pyszne potrawy. To właśnie w Wielkiej Brytanii niezwykłą popularnością cieszy się tak zwana kuchnia fusion, która polega na interpretacji tradycyjnych przepisów w taki sposób, aby stworzyć nowe, oryginalne dania.
V. Mit: Brytyjczycy piją tylko herbatę
Fakt: Herbata jest niezwykle popularnym napojem w Wielkiej Brytanii jak nie najpopularniejszym. Sama kultura picia herbaty jest silną i wielopokoleniową tradycją, która podkreśla wyjątkowość tego narodu. Mimo że czas mija, to nigdy nie zabraknie osób celebrujących tea time. Owa tradycja nie sprawia jednak, że Brytyjczycy piją jedynie herbatę; uwielbiają oni kawę, soki, piwo i różne napoje gazowane.
Jak sami możecie zauważyć, kuchnia brytyjska jest dynamiczna, ewoluująca i zaskakująco różnorodna. Ogrom mitów i stereotypów wynika głównie z oceniania jej po pozorach oraz braku chęci zagłębienia się w prawdziwe oblicze kulinarnych tradycji Wielkiej Brytanii.
Na podsumowanie dzisiejszego wpisu przesyłamy 6 ciekawych i popularnych dań kuchni brytyjskiej, Enjoy!
Roast Beef and Yorkshire Pudding – chrupiąca pieczeń wołowa podawana z podpieczonymi plackami yorkshire
Fish and Chips – kawałki świeżej ryby w panierce, zazwyczaj dorsza, z frytkami. Tradycyjnie podawane w papierowym opakowaniu z gazety.
Full English Breakfast – obfite śniadanie zawierające jajka, bekon, kiełbasę, pieczarki, pomidory, fasolkę w sosie pomidorowym i tosty.
Shepherd’s Pie – pieczeń jagnięca przykryta warstwą ziemniaków podawana najczęściej z pieczonymi warzywami.
Ploughman’s Lunch – lekki posiłek składający się z chleba, sera, warzyw, pieczonych mięs, cebuli i ogórków kiszonych. Jest to swego rodzaju lunch serwowany w pubach.
Scones – małe, lekkie bułeczki podawane z masłem i dżemem. Często serwowane podczas tea time, jako dodatek do pysznej herbaty.
Bon appétit! Stay tuned!
Touch of lexis:
yucky – ohydny
mockery – kpina
tasteless – bez smaku
fusion – synteza, połączenia
shepherd – pasterz